Hijlco Span (1960) studeerde Nederlands en wist toen al dat hij de journalistiek in wilde. Na geschreven te hebben voor het tijdschrift ‘Levende Talen’ kon hij in 1983 aan de slag voor de NCRV-radio.

 

Zijn eerste sporen verdiende hij bij het literaire programma ‘Literama’, waarvoor hij o.a. Astrid Lindgren, Annie M.G. Schmidt en Elie Wiesel interviewde. Sinds 1990 presenteert hij ‘Volgspot’, een programma over theater, media en muziek van de lage landen, dat sinds 2016 elke maandag-, tot en met vrijdagavond wordt uitgezonden van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 5. Zo ontwikkelde Hijlco zich met name tot cultureel journalist en programmamaker.

 

Andere radioprogramma’s die hij presenteerde waren o.m. het interviewprogramma ‘Casa Luna’ op Radio 1, het magazine ‘Plein 5’ en het levensbeschouwelijke ‘Schepper en Co’, beide op Radio 5.

 

Jury’s

Hijlco kon zijn expertise ook inzetten als jurylid voor o.m. de VSCD Cabaretprijzen Poelifinario en Neerlands Hoop, de Gouden Harp, de Blijvend Applausprijs, Cameretten en op dit moment de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar. Ook was hij van 2004 tot 2010 voorzitter van de jury van de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunstfestival.

 

Songfestival

Hijlco is verslingerd aan het Eurovisie Songfestival. Al als jochie van 9 (Lenny Kuhr won!) was hij gefascineerd door het evenement. Sinds 1980 heeft hij het festival in verschillende journalistieke functies maar liefst 34 keer bijgewoond. Van 1996 tot 2006 verzorgde hij het radiocommentaar bij het Eurovisie Songfestival op NPO Radio 2.

 

Andere presentaties

Hijlco is in de eerste plaats radiomaker, maar zet zijn kwaliteiten als interviewer en presentator ook graag op andere podia in. Zo presenteerde hij bijvoorbeeld bijzondere voorstellingen in het Werftheater in Utrecht, in Beeld en Geluid in Hilversum, in het Koningstheater in Den Bosch en in Theater aan de Parade in dezelfde stad. Ook was hij een seizoen lang co-presentator van een talkshow in de Utrechtse Stadsschouwburg. Samen met vinoloog Klaas Drupsteen is hij gastheer van wijn- en theatermiddagen in Theater De Fransche School in Culemborg, waar ze gasten ontvingen als Stef Bos, Spinvis en Jeroen van Merwijk.

NEEM CONTACT OP
met Hijlco Span