Interviews

Verhalen, genoteerd in schrift of geluid...

Alle interviews beginnen bij Hijlco Span met oprechte belangstelling en een gezonde portie nieuwsgierigheid. Wat drijft iemand? Hoe staat zijn gesprekspartner in het leven? Welke keuzes maakt hij of zij en op welke manier zie of hoor je iemands persoonlijkheid terug in het werk dat hij of zij maakt?

Voorbereiding

Hijlco houdt ervan interviews goed voor te bereiden. Hij bezoekt ter voorbereiding op een gesprek graag een voorstelling, film of expositie. Ook leest hij zich goed in, of dat nou om boeken of artikelen gaat. En als zijn gesprekspartner een muzikale achtergrond heeft, is het beluisteren van bijvoorbeeld cd’s een vanzelfsprekendheid.

Zo komt Hijlco altijd prima beslagen ten ijs. Om tijdens het interview zelf vooral goed te luisteren. Want Hijlco houdt niet van vastgelegde vragenlijsten. Nee, hij wil een écht gesprek voeren, waarbij hij ingaat op wat zijn gesprekspartner zegt, óók als dat betekent dat het gesprek misschien een heel andere wending neemt dan voorzien.

Radio

In zijn carrière deed én doet Hijlco Span vooral veel radio-interviews voor KRO-NCRV en dat op Radio 1,2 en tegenwoordig 5. In het theaterprogramma ‘Volgspot’ sprak hij met letterlijk honderden theatermakers en muzikanten; van Maarten van Roozendaal tot Paul Haenen, van Jasperina de Jong tot Sara Kroos, van Ivo van Hove tot Kitty Courbois. Voor het literaire programma ‘Literama’ interviewde hij vele Nederlandse schrijvers; van Annie M.G. Schmidt tot Adriaan van Dis, maar ook sprak hij bijvoorbeeld in Stockholm met Astrid Lindgren, in Brussel met Geert van Istendael en in Parijs met Elie Wiesel. In het programma ‘Casa Luna’ op Radio 1 waren dan weer veel mensen uit politiek en bedrijfsleven bij hem te gast. In ‘Schepper en Co’ schoven gasten aan op het gebied van kerk en maatschappij.

Theater

Ook interviewt Hijlco gasten tijdens talkshows en voorstellingen in theaters, zoals in de Stadsschouwburg in Utrecht, Theater aan de Parade in Den Bosch, het Koningstheater in Den Bosch en Theater De Fransche School in Culemborg. In Culemborg voerde hij bijvoorbeeld recentelijk nog gesprekken met Spinvis, Stef Bos, dichter Ingmar Heytze en cabaretier Jeroen van Merwijk.

Geschreven interviews

Naast live gesprekken in de studio of op locatie bewerkt Hijlco tenslotte ook graag een interview tot een lezenswaardig artikel op papier of op een website.