Het doel van Culturele Journalistiek is om alle aspecten van cultuur inhoudelijke aandacht te blijven geven. De uitwerking van die doelstelling mag breed worden opgevat. De werkzaamheden kunnen variëren van audio-interviews met artiesten die net een nieuw album hebben uitgebracht, via een podiumgesprek met acteurs over hun meest recente voorstelling, tot een schriftelijk verslag van een wandeling door de culturele hoofdstad van Europa. Hijlco Span -de eigenaar van Culturele Journalistiek- is zelfs thuis in de wandelgangen van het songfestival.

 

Hijlco houdt ervan interviews goed voor te bereiden. Hij bezoekt ter voorbereiding op een gesprek graag een voorstelling, film of expositie. Ook leest hij zich graag goed in, of dat nou om boeken of artikelen gaat. En als zijn gesprekspartner een muzikale achtergrond heeft, is het beluisteren van bijvoorbeeld cd's een vanzelfsprekendheid.

 

Zo komt Hijlco altijd prima beslagen ten ijs. Om tijdens het interview zelf vooral goed te luisteren. Want Hijlco houdt niet van vastgelegde vragenlijsten. Nee, hij wil een écht gesprek voeren, waarbij hij ingaat op wat zijn gesprekspartner zegt, óók als dat betekent dat het gesprek misschien een heel andere wending neemt dan voorzien.

Interviews

Verhalen, genoteerd in schrift of geluid...
Hijlco Span verzorgt interviews op de radio en op het podium van een theater. Daarnaast schrijft hij veel. Hijlco houdt niet van vastgelegde vragenlijsten, óók als dat betekent dat het gesprek misschien een heel andere wending neemt dan voorzien. Hijlco bereidt zich zeer gedegen voor op ieder gesprek.

Presentaties

Laat het podium vertellen!
Hijlco zet zijn kwaliteiten als interviewer en presentator ook graag op andere podia in. Daarnaast biedt hij hulp bij het uitnodigen van sprekers, het vaststellen van een thema en de gespreksvoorbereiding.

Reisverhalen

Woorden wijzen de weg...
Hijlco Span gaat in zijn reisverhalen altijd uit van eigen verwachtingen en toetst die aan de werkelijkheid. Kritisch, met humor, maar vaak ook met bewondering voor wat mens en natuur in alle eeuwen bewerkstelligd hebben. Leidraad bij die reizen zijn de locaties die de UNESCO heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed.